Jättegott!

Scones med kardemumma & lemon curd

Årets sista månader bjuder på många tillfällen att umgås. Bjud vänner och familj på brunch och servera juliga scones med kardemumma och lemon curd.

Scones med kardemumma & lemon curd

Skriv ut recept
Portioner: ca 24 st

Ingredienser

  • 100 g mjukt smör
  • 8 dl vetemjöl

  • 1 dl havregryn

  • 5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

  • 4 dl mjölk eller naturell yoghurt
  • 1 msk strösocker

  • 1 tsk malen kardemumma
  • LEMONCURD:
  • 1 1⁄2 dl färskpressad citronjuice
  • finrivet skal från 3 citroner
  • 1 1⁄2 dl strösocker

  • 6 äggulor
  • 75 g mjukt smör

Så här gör du

1

Värm ugnen till 225°.


2

Vispa samman pressad citron, citronskal, socker och äggulor i en kastrull och låt koka upp försiktigt under ständig och bestämd  vispning. Låt sedan sjuda försiktigt i ett par minuter tills man ser att smeten tjocknar.

3

Ta kastrullen från värmen och montera ner det mjuka smöret i små klickar tills smeten har blandat sig och är slät och len. Låt svalna i kylen.

4

Blanda alla sconesingredienser och kör till en lös deg , gärna i degblandare.

5

Klicka ut sex degbitar på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med mjölad hand. Gör ett kryss i varje bit med en vass kniv.

6

Grädda sconesen i ugnen cirka 15 minuter, tills de blivit gyllenbruna.

7

Servera nygräddade varma scones med citroncurd och en klick naturell mascarponeost.