Vardagsfavoriter

Rotmos toppat med äpple och ostronskivling

Den här klockrena gröna rätten med rotmos, äpple och ostronskivling är hur lättlagad som helst. Glöm inte att ostronskivlingen ska stekas hårt, den tål att bli lite knaprig.

Rotmos toppat med äpple och ostronskivling

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • ¼ rotselleri (ca 300 g)
  • ½ kålrot (ca 400 g)
  • 1 palsternacka
  • 3 morötter
  • 2 potatisar
  • 1 ½ tsk salt
  • ca 3 dl av kokvätskan
  • 1–2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • TOPPING:
  • 2 äpplen, t ex Ingrid Marie, i mindre bitar
  • 200 g ostronskivling eller annan svamp
  • smör till stekning
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Värm ugnen till 225°.

2

Skala och skär rotfrukter och potatis i bitar. Koka dem mjuka i en kastrull med vatten och salt. Mosa dem sedan med cirka 3 dl av kokvätskan. Vispa ner smöret i klickar och smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en ugnsform och gratinera i 3–5 minuter.

3

Bryn äpple och svamp i smör och smaka av med salt och peppar. Garnera rotmoset med svamp och äpple och servera som en egen grön rätt eller till exempelvis grillad fläskkarré.