Kategori:

Vardagsfavoriter

Vardagsfavoriter

Surkålsdolmar à la Nada

Det är min goda granne Nada som gör dessa dolmar (enligt hennes man blir mina inte lika goda…). Hela surkålshuvud finns på vissa saluhallar. Köp flera och lägg i frysen. Magens arbetare jublar när de får jobba med syrade grönsaker av olika slag.…

Läs mer...

Jättegott!/ Vardagsfavoriter

Grundpastadeg

Alla kan göra egen pasta! Jo, visst krävs det lite armmuskler, men jag brukar köra degen snabbt i matberedaren först och sedan stjälpa ut den på köksbänken för den allra sista knådningen. Foto: Lennart Weibull…

Läs mer...

Jättegott!/ Vardagsfavoriter

Citronbröd med fyllning

Det här superfräscha fyllda brödet bakas av en helt vanlig bröddeg med citron i. Superbra att ta med på picknick – då har du liksom allt i ett. Nästan ett måste på en buffé och överhuvudtaget på större bjudningar. Foto: Charlie Drevstam…

Läs mer...

Jättegott!/ Vardagsfavoriter

Tacobröd och tacosås

Kanske lite överkurs men det är roligt att baka eget tacobröd till fredagsmyset. Brödet blir fluffigt och inte så kompakt som köpebrödet. Var noga med kryddningen av tacosåsen så att du får fram den rätta smaken. Vill du ha mer hetta är det bara att ta i lite mer cayennepeppar. Gör gärna en stor sats, den håller sig i 10–14 dagar i kylen och blir bara bättre om den får…

Läs mer...

Vardagsfavoriter

Varmrökt lax med dillstuvad potatis

En klassiker som jag älskar. Busenkel att laga och laxen köper man ju färdig. Att koka päror (potatis) och sås kan alla … Kom igen! Tänk på att mjölken lätt bränner fast, så stå kvar vid spisen och vispa på. Och skulle nu såsen bli bränd, släng och gör om den. Värm den varmrökta laxen i en bit folie i ugnen eller på grillen. Receptet kommer från kokboken Tina : hur…

Läs mer...

Vardagsfavoriter

Gulaschsoppa med nötfärs

Här är en snabbvariant med malet kött. Jag älskar verkligen kryddorna i en gulasch! Var noga med att följa mängderna i receptet så kommer soppan att bli strålande god! Receptet kommer från kokboken Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat.…

Läs mer...

Vardagsfavoriter

Grönkålssoppa

Ingenting går upp mot farmors grönkålssoppa, med hennes goda frikadeller och ägg till. Här ger muskotnöten en viss finess till soppan. Receptet kommer från kokboken Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat.…

Läs mer...

Vardagsfavoriter

Tom kha gai

Det finns lika många recept på den här soppan som jag har skor i garderoben – det vill säga många. Några av ingredienserna får du kanske leta efter i en asiatisk matbutik. Annars är soppan väldigt lätt att laga, tänk bara på att den behöver lite tid för att smakerna ska dras ut. Se buljongen som en grund, du kan också servera den med enbart grönsaker eller med fisk. Receptet…

Läs mer...

Vardagsfavoriter

Senapsstekt strömming med restaurangmos

Jag träffade min man under en period när jag var rund och god om kinderna som en sprickfärdig ballong. Det berodde på att jag åt så mycket restaurangmos. Mosets upphovsman är en känd fransk kock vars namn är Joël Robuchon och hans mos var något som vispades varje dag när jag arbetade på Kattegatt restaurang och logi i Torekov. Ett kärt gammalt recept……

Läs mer...