Kategori:

Jättegott!

Jättegott!/ Vardagsfavoriter

Citronbröd med fyllning

Det här superfräscha fyllda brödet bakas av en helt vanlig bröddeg med citron i. Superbra att ta med på picknick – då har du liksom allt i ett. Nästan ett måste på en buffé och överhuvudtaget på större bjudningar. Foto: Charlie Drevstam…

Läs mer...

Jättegott!

Hel lax på björkträ

Hel grillad lax på trästycke, gärna björk. Jag brukar ställa fram hela vedträt på en bricka så att gästerna får karva därifrån. Servera gärna med caesarsallad och en ärtguacamole. Foto: Charlie Drevstam…

Läs mer...

Jättegott!

Citron- och peppargravad lax

Tina Nordström Lax

Att grava fisk är både roligt och enkelt. Om du bara vänder laxen i kryddorna ibland, ser till att ha rena händer och att håller laxen kall så kan ingenting hända. Fotografi: Charlie Drevstam…

Läs mer...

Jättegott!

Grillad hummer med dill och citronsmör

Hummer i all ära, men här är det smöret du ska koncentrera dig på. Supergott till alla typer av skaldjur eller bre lite av smöret på en rostad macka. Hummern är en dyr råvara, så ta extra väl hand om den så att resultatet inte blir vare sig segt eller bränt.…

Läs mer...

Jättegott!

Indisk lammgryta med chorizo

Curry, spiskummin och kanel är jättegoda kryddor till lamm. Låt allt få koka länge tills tomatsåsen är härligt djupröd i färgen. Om du vill kan du se hela receptet som ett slags rårecept. Ta då bort alla kryddor i receptet och tänk till lite över vad du själv gillar. Kanske hittar du en alldeles strålande kryddkombination!…

Läs mer...

Jättegott!/ Vardagsfavoriter

Tacobröd och tacosås

Kanske lite överkurs men det är roligt att baka eget tacobröd till fredagsmyset. Brödet blir fluffigt och inte så kompakt som köpebrödet. Var noga med kryddningen av tacosåsen så att du får fram den rätta smaken. Vill du ha mer hetta är det bara att ta i lite mer cayennepeppar. Gör gärna en stor sats, den håller sig i 10–14 dagar i kylen och blir bara bättre om den får…

Läs mer...

Jättegott!

Kryddig Ramlösasill

Den här sillen gjorde jag till ett jobb för Ikea för några år sedan. Jag har nog aldrig tidigare fått så många mejl där folk har bett om receptet. Men något recept hade jag inte förrän nu… Ikeareceptet var räknat på sill i tonvis och inget för ett vanligt hushåll. Jag gör alltid Ramlösasillen hemma till jul och tar med den till stugan över nyår. Den blir bara godare och godare.…

Läs mer...

Jättegott!

Ossobuco på fläsklägg med gremolata

Detta recept är en fuskvariant av italiensk ossobuco som ju egentligen ska göras med kalvlägg. Jag fräser dessutom gremolatan, vilket gör att den blir mindre stickig från vitlök och citronskal, och det gör faktiskt underverk. Harmoni helt enkelt!…

Läs mer...

Jättegott!

Polynesiska revbensspjäll med rödkål och äpple

Polynesiska revbensspjäll har världsrykte om sig att vara jättegoda. Marinaden är användbar till mycket, som att pensla som en glace på allt fläskkött. Eller blanda den i en påse med strimlad fläskkarré eller högrev och stek sedan strimlorna i en het panna. Gott till en sallad. Receptet kommer från kokboken Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat.…

Läs mer...

Jättegott!

Fransk kycklinggryta med polentastekt potatis

Ett recept som passar alla och har du väl lagat det en gång är du fast! Det är lite restaurangmat över den här rätten där ingen krydda egentligen dominerar utan allt förenas i en enda smak. En annan gång kan du göra grytan med fläskfilé eller färsk lax. Återigen, gör som du vill bara du håller dig till grunden. Receptet kommer från kokboken Tina : hur du enkelt lagar min…

Läs mer...

Jättegott!

Tinas potatisgratäng

Potatisgratängen är kanske mitt mest populära recept! Glöm inte att salta ordentligt, för potatis suger åt sig massor av salt. Sältan i en perfekt gratäng ska kännas långt bak i gommen. Receptet kommer från kokboken Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat.…

Läs mer...

Jättegott!

Kungsflundra fish ’n’ chips med remouladsås

På Cirkus Maximum i Östhammar stod jag en gång och lagade mat med rund mage (sonen var på väg) tillsammans med journalisten Pelle Westman. Det jag lagade var fish and chips som jag serverade i papper precis som man ska göra. Den här superengelska rätten är lite som vår räkmacka… Oj, vad god den kan bli, men oj, vad misshandlad den också kan bli. Har du bara rätt handlag och…

Läs mer...