Mina gröna

Potatis- och mandelsoppa

Skålla din egen mandel i stället för att köpa färdigskalad. Skillnaden blir som dag och natt!

Foto Lennart Weibull

Potatis- och mandelsoppa

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 400 g sparrispotatis
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g skållad och skalad sötmandel
  • 1 liter grönsaksbuljong eller vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • Ev. saften från 0,5 citron
  • olivolja till stekning
  • salt och vitpeppar ur kvarn
  • TILL SERVERING:
  • 1 äpple
  • 100 g smulad fetaost
  • 1 knippe körvel, 20 g
  • olivolja

Så här gör du

1

Skala potatisen och skär den i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs potatis, lök, vitlök och mandel i olivolja i några minuter. Häll i buljong eller vatten och koka tills allt är mjukt.

2

Kör det kokta och crème fraichen med stavmixer direkt ner i kastrullen till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar och kanske lite citronsaft.

3

Tärna äpplet fint och blanda med fetaosten. Plocka körveln.

4

Häll upp soppan i djupa skålar. Toppa med feta, äpple och körvel och ringla lite olivolja över.

Övrigt

SKÅLLA OCH SKALA MANDEL: Häll ner mandlar i kokande vatten, ta av från värmen och låt dem ligga i 1 minut. Häll bort vattnet och låt mandlarna svalna lite. Ploppa sedan ut dem ur skalet mellan tumme och pekfinger.