Mina gröna/ Vardagsfavoriter

Picklade bakade tomater

Gott till stekt eller grillat fläskkött eller hamburgare.

Foto: Lennart Weibull

Picklade bakade tomater

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 300 g små tomater på kvist
  • 1 hel vitlök
  • olivolja
  • salt och svartpeppar ur kvarn
  • LAG:
  • 1⁄2 dl ättika, 24%
  • 1 dl rörsocker
  • 2 dl vatten
  • 5–6 hela kryddnejlikor
  • 8 krossade svartpepparkorn
  • 2 lagerblad

Så här gör du

1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt svalna.

3

Lägg tomaterna i en ugnsform. Dela vitlöken mitt på över klyftorna och gnid in formen och tomaterna med vitlökshalvorna. Lägg även dessa i formen. Ringla över lite olivolja, salta och peppra och vänd runt alltihop.

4

Baka i ugnen i 10–15 minuter, tills tomaterna blivit lätt rostade och börjar bli mjuka.

5

Ta ut formen och slå över lagen så det knappt täcker. Lät svalna och gärna stå övertäckt i kylen över natten så att smakerna verkligen kan blanda sig med varandra.