Jättegott!/ Tina i Fjällen

Pannstekt Skreitorsk med brynt hollandaisesås och spenat

Rimmad skrei som serveras med hollandaisesås på brynt smör och vitlöksfräst spenat. En riktigt god helgmiddag med massor av smak. Från Tina i Fjällen.

 

Pannstekt Skreitorsk med brynt hollandaisesås och spenat

Skriv ut recept
Portioner: 4 Tillagningstid: 45

Ingredienser

  • 800 g skrei filè
  • 80 g smör
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk havssalt
  • 200 g + 50 g smör
  • 3 äggulor
  • saft från 1 citron
  • 2 msk vatten
  • 2-3 stänk worcestershiresås
  • salt o vitpeppar från kvarn
  • 3 vitlöksklyftor
  • 200 g spenat
  • 800 g amandinepotatis
  • 100 g laxrom
  • salt och vitpeppar

Så här gör du

1

Bryn sakta 200 g smör i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna till cirka
 50 grader, men det ska fortfarande vara varmt.

2

Vispa äggulor, citronsaft och vatten i en bunke över ett varmt vattenbad tills det blir en tjock och luftig sås.

3

Tillsätt det brynta smöret droppvis, vispa
 hela tiden tills såsen tjocknar.

4

Klicka i 50 g rumstempererat smör för att runda av såsen.
Smaka av med worcestershiresås, salt och peppar.

5

Koka potatisen i saltat vatten. Skiva vitlöken.

6

Skär fisken i portionsbitar och strö över några nypor havssalt. Låt dra i ca 5 minuter.
 Skölj av och torka fisken.

7

Värm smör och rapsoljan i stekpannan, lägg i fisken och stek på skinnsidan i ca 5-6 minuter. Ös fisken med under tiden med steksmöret.
 Först mot slutet vänder du fisken och steker den 1–2 minuter på den andra sidan.

8

Ta upp fisken och vänd ner spenat i samma stekpanna tillsammans med vitlöken och fräs tills den har blivit mjuk och saftig, smaksätt med salt och peppar

9

Servera torsken med spenat på toppen och garnera med lite laxrom, kokt potatis och ringla såsen runt om anrättningen.

Övrigt

Rimningen kan med fördel genomföras redan dagen innan fisken ska tillagas.