Mina gröna

Nässelsoppa med pocherat ägg

Supermat! Blanda i en smoothie eller gör en makalöst god nässelsoppa.

Nässelsoppa med pocherat ägg

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 liter späda nässlor
  • 1 dl plockad kruspersilja
  • 1 persiljerot
  • 3 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja och smör till stekning
  • 3 dl vatten eller grönsaksbuljong
  • 3 dl gräddmjölk
  • salt, vitpeppar och riven muskot
  • 4 ägg
  • 1,5 liter vatten
  • 2 msk ättika 12 %
  • 0,5 msk salt

Så här gör du

1

Skölj nässlorna och förväll dem snabbt i kokande vatten och kyl ner. Krama ur vattnet ur nässlorna.

2

Skala och skär ner persiljerot och löken i mindre bitar.

3

Fräs persiljerot, lök och vitlök med lite olivolja och en klick smör. Tillsätt grönsaksbuljong och gräddmjölken och låt koka tills grönsakerna är mjuka.

4

Mixa soppgrunden med nässlor och persilja till en slät soppa och smaksätt med salt, peppar och lite riven muskot.

5

Servera med pocherade ägg: Knäck försiktigt ett ägg i varje kopp. Koka upp vatten, salt och ättika i en kastrull. Drag av från spisen och vispa runt i vattnet till en virvel. Det hjälper ägget att bli snyggt och vitan lägger sig vackert runt gulan. Häll försiktigt ner i äggen mot kanten av kastrullen. Låt äggen dra 2,5 -3 min i sjudande vattnet. Lyft upp äggen med en hålslev och låt äggen mellanlanda på en handduk eller hushållspapper innan servering.