Vardagsfavoriter

Morotssoppa med tomat och ingefära

Morotssoppa

När man mixar kokta morötter med råa tomater blir soppan så himla »gräsig« och skön – det råa ger fräschör och en tydligare smak åt morotssoppan.

Foto: Lennart Weibull

Morotssoppa med tomat och ingefära

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 5 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1⁄2 dl olivolja
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1⁄2 tsk salt
  • saften från 1 apelsin
  • saften från 1 lime
  • 5–6 körsbärstomater
  • 4 cm färsk ingefära
  • 1 avokado
  • 1 msk vallmofrön

Så här gör du

1

Skala morot, lök och vitlök. Slanta moroten, skär löken i klyftor och krossa vitlöken med knivbladet. Lägg allt i en kastrull tillsammans med olja och cayennepeppar. Häll på vatten så att det precis täcker. Salta. Koka upp och låt sjuda tills morötterna är mjuka.

2

Häll saften från citrusfrukterna i ett mixerglas eller i en matberedare. Skala och skiva ingefäran tunt och lägg i den och tomaterna. Tillsätt sedan morötterna med kokvattnet och mixa till en slät soppa. Sila soppan och salta eventuellt lite grann för att balansera syran.

3

Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i bitar.

4

Häll upp soppan i djupa skålar och toppa med bitar av avokado och lite vallmofrön.