Söta saker

Morotskaka med kardemumma och valnötter

Kryddorna sätter smaken och oljan gör morotskakan riktigt saftig. Gör precis som det står i receptet och jag lovar att det blir jättegott!

Morotskaka med kardemumma och valnötter

Skriv ut recept
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 1⁄2 dl strösocker
  • 1 1⁄2 dl grovt hackade valnötter 1⁄2 tsk salt
  • 1 1⁄2 tsk malen kardemumma
  • 1 msk malen kanel
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 1⁄2 tsk bikarbonat
  • 1 1⁄2 tsk bakpulver
  • 4 dl fint rivna morötter
  • 2 1⁄2 dl neutral olja
  • smör till formen
  • TOPPING:
  • 2 dl florsocker
  • 200 g smält och avsvalnat smör 200 g philadelphiaost
  • 3 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saft från 1 citron
  • TILL GARNERING:
  • 10 små späda morötter
  • 1 dl apelsinjuice
  • 3 passionsfrukter, delade och urskrapade 2 msk strösocker

Så här gör du

1

Värm ugnen till 200°.

2

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt valnötter, salt, kardemumma, kanel och mjölet blandat med bikarbonat och bakpulver. Vispa ihop alltsammans. Blanda i morötterna och oljan.

3

Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. Baka kakan i ugnen i 30–40 minuter tills den släpper från kanten. Kontrollera att den är färdig genom att sticka i den med en provsticka eller en kniv. Låt kakan svalna.

4

Vispa ihop florsockret, det smälta smöret och philadelphiaosten till en kräm. Tillsätt vaniljsockret och skalet och saften från cit- ronen. Vispa ytterligare och fördela sedan krämen på kakan. Låt krämen sätta sig lite innan servering.

5

Koka morötterna i en lag av apelsinjuice, passionsfrukt och socker i en kastrull tills de är lagom mjuka, det tar 4–5 minuter på medelvärme. Låt svalna.

6

Garnera med morötterna och passionsfrukten.