Söta saker

Mjuk maräng med kagekräm och mojitobär

Jag är barnsligt förtjust i Budapestlängd, och här är resultatet av min barnslighet.

Foto: Charlie Drevstam

Mjuk maräng med kagekräm och mojitobär

Skriv ut recept
Portioner: 6

Ingredienser

  • 6 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl rispuffar
  • smält smör till pensling
  • 2 dl kokosflingor
  • KAGEKRÄM:
  • 10 äggulor
  • 5 msk maizena
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl kaffegrädde
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 1 bunt färsk mynta
  • MOJITOBÄR:
  • 2 liter jordgubbar, rensade och
  • halverade
  • 1 ask hallon (ca 125 g)
  • 1 ask björnbär (ca 125 g)
  • 1 ask röda vinbär (ca 100 g)
  • rivet skal och saft från 1 lime
  • mörk rom efter smak
  • 1 bunt färsk mynta
  • TILL GARNERING:
  • bär och mynta

Så här gör du

1

Värm ugnen till 130°.

2

Vispa äggvitor och socker pösigt. Vänd ner rispuffarna.

3

Lägg ett bakplåtspapper i botten på plåten och pensla det med smör. Fördela marängen på plåten och strö över rikligt med kokosflingor. Baka i ugnen i cirka 45 minuter.

4

Ta ut kakan och vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper.

5

Blanda bären i en skål med limesaft och rom, hackad mynta och rivet limeskal. Låt marinera i 10–15 minuter.

6

Rör samman äggulor, maizena och 1 dl mjölk i en skål. Koka upp resten av mjölken med kaffegrädden, sockret och myntan. Häll den varma myntalagen över äggvispet och blanda runt med en visp.

7

Koka försiktigt upp krämen i en kastrull under ständig vispning tills den tjocknar och blir slät. Ta kastrullen från värmen. Häll upp krämen i en ny skål och kyl ner den i ett isvattenbad eller i kylen. Tillsätt eventuellt lite vispad grädde om du vill ha en luftigare kräm vid servering.

8

Bred ett tjockt lager kräm på den mjuka marängbotten. Lägg mojitobären över. Rulla försiktigt ihop marängen till en rulle och garnera med fler bär och myntablad.