Jättegott!

Mårten Tocke

Våga testa nått nytt på Mårten i år. Gås är ju trevligt, men tupp eller kyckling funkar minst lika bra. Med en magisk fyllning får du också en magiskt god fågel. Chorizo, vita bönor, lök, ingefära och citronskal. Så förbannat gott!

Mårten Tocke

Skriv ut recept
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 1 Gödtupp på ca 3,5-4 kg
  • salt och peppar
  • olivolja till stekning
  • steksnöre eller 2 grillpinnar
  • FYLLNING:
  • 200 g finskuren chorizo
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50 g skalad finhackad ingefära
  • riven citronzest och saft från 1 citron
  • 1 burk vita bönor ( 190 gr )
  • 3 dl vitt torrt vin
  • 4 dl vatten
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • olivolja till stekning

Så här gör du

1

Värm ugnen till 225 grader.


2

Gnid in fågeln i olivolja, salt och peppar på både in- och utsidan.

3

Fyllningen: Fräs på chorizo i en stekpanna med hackad lök och vitlök, tillsätt hackad ingefära, citron och vita bönor. Smaksätt med salt och peppar.

4

Dela äpplena i stora klyftor, och fyll fågeln med bön-chorizoblandningen varvat med äppelklyftor.

5

Bind upp fågeln med steksnöre eller stick igenom på grillpinnar så att fyllningen inte åker ut.

6

Lägg ner fågeln i en tjockbottnad gryta eller ugnsform, och slå över vatten och vin.Sätt in en köttermometer i bröstsidan intill bröstbenet.

7

Ställ in grytan i ugnen och stek i ca 10–15 minuter så den får färg.

8

Sänk värmen till 175 grader och låt steka klart i ca 1,5-2 timmar. Ös kycklingen då och då med stekskyn som bildas i formen. Fågeln ska ha en innertemperatur på 76–80 grader då den är klar.

9

Ta ut grytan, sila och koka ner stekskyn till hälften och runda av med en kula smör samt salt och peppar. Gröp ur fyllningen och lägg den i en skål till servering.

10

Tranchera fågeln och servera med fyllningen, grönsallad och ett gott surdegsbröd att doppa i stekskyn.