Vardagsfavoriter

Len ärt- och potatissoppa med lax

En av mina personliga favoriter. Alla fisksoppor är såklart goda, men även jag sätter vissa recept på piedestal.

Len ärt- och potatissoppa med lax

Skriv ut recept
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 300 g potatis
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja + 1 msk smör till stekning 1,5 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g frysta gröna ärter
  • saften från 0,5 citron
  • 200 g färsk lax
  • 5 cm färsk pepparrot
  • 1,5 tsk salt
  • vitpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Skala och skär potatisen i grova bitar. Krossa vitlöksklyftorna grovt med baksidan av en kniv. Fräs potatis och vitlök i en kastrull tillsammans med olivolja och smör.

2

Tillsätt vatten och salt och låt småkoka i 15–20 minuter.

3

Ha i ärterna (som har fått tina först) och mixa soppan slät och ljusgrön med stavmixer eller matberedare. Smaka av med citronsaft och vitpeppar.

4

Skär laxen i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Toppa med riven pepparrot och smaka av med salt.

5

Servera soppan med laxen.