Jättegott!

Lammstek med örter

Servera gärna tillsammans med potatistortilla.

Skriv ut recept
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 1 hel lammstek med ben, 2–2 1⁄2 kg
  • 1 stort knippe färska örter, t ex timjan, dragon, salvia och mynta
  • 5–6 vitlöksklyftor
  • 2–3 dl vatten eller vitt vin
  • 2 gula lökar
  • 2 citroner
  • olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Värm ugnen till 225 grader.

2

Putsa köttet och skär några snitt i fettkappan med en vass kniv.

3

Hacka örterna grovt och mortla dem till en grov pasta tillsammans med vitlök och lite olivolja.

4

Gnid in köttet ordentligt runtom med pastan, salt och peppar. Det ska täckas helt och hållet.

5

Lägg steken i en ugnsform eller långpanna.

6

Skala och klyfta löken och dela citronerna på mitten i två halvor.

7

Häll vatten eller vin i formen och lägg lök och citronhalvor runt steken. Ställ in köttet i mitten av ugnen och stek i 20–25 minuter, tills det har fått färg.

8

Sänk ugnstemperaturen till 125 grader och låt steka till en innertemperatur på 62–65 grader. Ös steken med stekskyn några gånger under tiden. Låt köttet vila i 5–10 minuter innan det skärs upp, trancheras.

Foto: Lennart Weibull