Kungsflundra fish ’n’ chips med remouladsås

13.7K
TIPS!
Ha ren olja i fritösen!

På Cirkus Maximum i Östhammar stod jag en gång och lagade mat med rund mage (sonen var på väg) tillsammans med journalisten Pelle Westman. Det jag lagade var fish and chips som jag serverade i papper precis som man ska göra. Den här superengelska rätten är lite som vår räkmacka… Oj, vad god den kan bli, men oj, vad misshandlad den också kan bli. Har du bara rätt handlag och ren olja i fritösen så lovar jag att det blir bra.

Kungsflundra fish ’n’ chips med remouladsås

Portioner 4

Ingredienser

  • 8 flundrafiléer, ca 600 g
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • 4 ägg
  • 2 dl maizena majsstärkelse
  • 0,5 liter majsolja till fritering
  • persiljekvistar

Remouladsås

  • 1 dl pickels
  • 3 msk fint strimlad purjolök
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 msk curry
  • havssalt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • färskpressad citron
  • 2 msk riven färsk pepparrot
  • citron att pressa över

Instruktioner

  • Hacka pickelsen till såsen.
  • Skölj purjolöken och skiva den tunt.
  • Blanda pickels, purjolök, majonnäs och crème fraiche i en skål. Rör ner curryn.
  • Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft och toppa med den rivna pepparroten.
  • Vispa ihop ägg och maizena till en jämn smet.
  • Hetta upp rikligt med olja i en kastrull.
  • Salta och peppra flundrafiléerna, doppa dem i smeten och fritera dem sedan i 3–4 minuter tills de kryllar sig och blir gyllenbruna. Doppa även persiljan i smeten och fritera snabbt.
  • Servera med remouladsås och citronhalvor, och gärna med krispiga pommesfrites. Varför inte på tidningspapper?
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB