Jättegott!/ Tina i Fjällen

Kroppkakor med brynt smör och örter

Kroppkakor med brynt smör och örter

Skriv ut recept
Portioner: 4 Tillagningstid: 50 min

Ingredienser

  • 1 1⁄2 kg mjölig potatis

  • 2 ägg

  • 4–5 dl vetemjöl

  • 1 dl vetemjöl för att forma och knåda kroppkakorna
  • salt och vitpeppar ur kvarn
  • 2 gula lökar
  • 55 gr ansjovisfilé (1 brk)
  • 
150 g riven lagrad fårost
  • rapsolja och smör till stekning

  • salt och 1 tsk krossad kryddpeppar
  • 1 liten knippe persilja och 1 ask ärtskott till garnering
  • 50 g smör

Så här gör du

1

Skala och finhacka löken. Mjukstek löken i smör och rapsolja i en stekpanna tillsätt lite vatten om det känns för torrt. Låt vätskan i löken koka in tills den är ordentligt mjuk. Smaksätt med krossad kryddpeppar, hackad ansjovis och ev. lite salt.

2

Forma 2 tumtjocka längder av degen och skär dem i 2 cm tjocka skivor.

3

Rulla varje skiva till en liten boll. Tryck till i mitten med tummen, lägg i lite fyllning och riven ost och täpp igen hålet genom att forma potatismassan runtom.


4

Koka upp rejält med saltat vatten i en stor kastrull.
 Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.

5

Bryn smöret och skeda över vid servering tillsammans med riven fårost och örter.

6

Ät kroppkakorna direkt ☺