Jättegott!

Inlagd strömming (boquerones)

Boquerones serveras ofta som tapas i Spanien, men där använder man sardiner istället för strömming. Tänk på att det tar lite tid att förbereda strömmingen.

Foto: Charlie Drevstam

Inlagd strömming (boquerones)

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 15 strömmingsfiléer (ca 600 g)
  • 2 ½ dl färskpressad citronsaft
  • 1 ½ msk salt
  • strimlat skal från 2 citroner
  • 3 dl olivolja (till förvaring)
  • svartpeppar ur kvarn
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 1 knippe färska örter, t ex citrontimjan och persilja

Så här gör du

1

Dra bort skinnet på strömmingsfiléerna. Marinera strömmingen i citronsaft och salt tills fiskköttet är vitt (6–8 timmar), i kylen.

2

Sila av citronsaften och varva sedan strömmingen med övriga ingredienser i en glasburk – oljan ska täcka strömmingen. Låt stå i kylen i 1 dygn före servering.