Hjortstek med vinägerfläsk och potatis och äppelkompott

9.5K
TIPS!
Det spelar ingen roll om du väljer hjort, älg, rådjur eller ren!

Vinägerfläsket här är så gott! Och kompotten med äpple, citron och schalottenlök är superfräsch till och dessutom lätt att göra. Det spelar ingen roll om du väljer hjort, älg, rådjur eller ren.

Hjortstek med vinägerfläsk och potatis och äppelkompott

Portioner 4

Ingredienser

  • 800-1000 g hjortstek
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • smör och olja till stekning

Vinägerfläsk

  • 300 g rökt sidfläsk
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl ljus sirap

Potatis- & Äppelkompott

  • 800 g fast potatis
  • 2 skalade äpplen
  • skalet från 1 citron och saften från 1/2 citron
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk créme fraiche
  • 0,5 dl grovhackad persilja
  • 0,5 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Värm ugnen till 110 grader.
  • Salta och peppra hjortsteken. Bryn köttet ordentligt runt om i lite smör och olja i en stekpanna. Lägg steken på en plåt. Stek färdigt köttet i ugnen tills innertemperaturen är 57 grader. Vill du ha ett mindre rött kött är det bara att fortsätta stekningen en liten stund.
  • Skär fläsket i stora tärningar, cirka 2×2 cm. Lägg dem i en kastrull och häll på vinäger och sirap så att det precis täcker. Låt det hela småkoka i cirka 30 minuter. Fläsket ska bli rödbrunt och få en sötsur smak.
  • Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och stöt potatisen. Riv ner äpplet och citronskalet och pressa ner saften från halva citronen. Tillsätt lök, olivolja, créme fraiche och persilja och smaka av med salt och peppar.
  • Servera köttet varmt skuret i skivor tillsammans med vinägerfläsket och potatis- och äppelkompotten.
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB