Jättegott!

Helstekt oxryggbiff med hasselbackspotatis och rödvinssås

En fantastiskt god ryggbiff med ännu godare tillbehör. Servera gärna tillsammans med syltade tomater.

Helstekt oxryggbiff med hasselbackspotatis & rödvinssås

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 800 g hel oxryggbiff
  • smör och olivolja till stekning
  • havssalt
  • svartpeppar ur kvarn
  • hasselbackspotatis:
  • 1 påse delikatesspotatis
  • (ca 800 g)
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk ströbröd
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • RÖDVINSSÅS:
  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 skiva rökt fläsk
  • 6 dl rödvin
  • 5 dl oxbuljong
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk olivolja
  • 3–4 msk osaltat smör
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • (ev 1 msk maizena till redning)

Så här gör du

1

Värm ugnen till 130 grader.

2

Bryn köttet i smör och olja i en panna. Salta och peppra. Lägg köttet på ett ugnsgaller med en plåt under så att köttsaften kan droppa ner på plåten. Stick in en stektermometer och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 54–56 grader för ett fint rosa kött.

3

Ta ut köttet och låt det vila medan du gör potatisen och såsen klar.

4

Hasselbackspotatis: Värm ugnen till 200 grader.

5

Använd en liten vass kniv för att skära tunna skåror i potatisen, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en skål med olivolja, ströbröd, salt och peppar och rör om tills den är väl täckt. Häll över i en ugnsform med skårorna uppåt och stek i 35–40 minuter tills potatisen är gyllene och krispig.

6

Rödvinssås: Skala och skär lök, vitlök, rotfrukter och rökt fläsk i tärningar. Bryn alltsammans i en tjockbottnad gryta med olivolja och 1 msk smör, häll på vinet och låt småkoka i cirka 10 minuter. Tillsätt buljong och soja och låt koka ner tills hälften återstår, i 25–30 minuter.

7

Sila och smaka av såsen med svartpeppar och salt och montera ner resten av smöret. Red eventuellt såsen med maizena utrörd i lite vatten om du vill ha en tjockare sås.

Övrigt

Servera gärna med syltade tomater. Jättegott! 🙂

  • Örjan
    5 februari, 2017 at 18:18

    Och receptet på de syltade tomaterna som jag ska göra en vecka innan hittar jag var…?

    • Tina
      6 februari, 2017 at 16:35

      Fel av mig. Texten om tomaterna hängde med av misstag. Men rätten blir supergod ihop med syltade tomater. 🙂