Jättegott!

Helstekt oxfilé med bakade tomater och béarnaisesås

Det här är en rätt som faller de flesta på läppen. Ta hand om köttet väl och ha inte för bråttom, oxfilén är för fin för att ha en stressad kock över sig.

Helstekt oxfilé med bakade tomater och béarnaisesås

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 800 g hel oxfilé
  • smör och olivolja till stekning
  • 20 små körsbärstomater på kvist
  • 1 krossad vitlöksklyfta (med skal och allt)
  • ½ msk farinsocker
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • BÉARNAISESÅS:
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1–2 msk smör till stekning
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • 3 äggulor
  • 200 g smält smör
  • 1 kruka färsk hackad dragon (ca 20 g)
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Värm ugnen till 225°.

2

Lägg tomaterna och vitlöksklyftan i en ugnsform och strö sockret över. Salta och peppra. Ugnsbaka tomaterna i 10–15 minuter. Ta ut dem och sänk ugnsvärmen till 110°.

3

Bryn oxfilén i smör och olja, salta och peppra och stek den i 3–5 minuter på varje sida. Lägg den på ett ugnsgaller, stick in en stektermometer och stek färdigt filén i ugnen tills innertemperaturen är 54° för ett fint rosa kött. Låt köttet vila i ett par minuter före servering.

4

Låt lök och torkad dragon svettas i smör. Häll på vinäger och vatten och låt det koka ihop tills cirka 2 msk återstår. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna. Vispa i 1 minut. Tillsätt smöret i en tunn stråle under ständig vispning. Lägg i den färska dragonen. Salta och peppra.

5

Servera köttet skuret i skivor med bakade tomater och béarnaisesås.