Jättegott!/ Vardagsfavoriter

Helgrillad kyckling med citron, vitlök och timjan

Helstekt kyckling var finmat när jag var barn. När pippin togs ut ur ugnen rykande varm ck den ögonen att tindra och gommen att vattnas. Här är en rätt med hel kyckling som igen och igen och igen hamnar på mitt och familjens middagsbord.

Foto: Lennart Weibull

Helgrillad kyckling med citron, vitlök och timjan

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 hel majskyckling (1,6–2 kg)
  • 4–5 msk olivolja
  • 1 hel vitlök
  • 1 citron
  • salt och svartpeppar ur kvarn
  • TILL PENSLING:
  • 1 citron
  • 1 knippe timjan hackad
  • 1,5 msk japansk soja
  • några matskedar olivolja

Så här gör du

1

Dela kycklingen, skär ut ryggbenet och fläk ut den. Dela vitlöken på mitten över klyftorna och dela även citronen.

2

Skär små snitt i låren och gnid in hela kycklingen med olivolja, vitlök och citron. Salta och peppra.

3

Grilla kyckling, vitlökshalvor och citron på indirekt värme i 40–45 minuter. Vänd kycklingen då och då.

4

Pressa ner citronsaften i en skål och tillsätt timjan, soja och olivolja. Pensla kycklingen med blandningen i slutet av grillningen. Avsluta med skinnsidan nedåt så att skinnet blir så frasigt som möjligt.

5

Pressa den grillade citronen över kycklingen vid servering och ät gärna även de grillade vitlöksklyftorna till!