Jättegott!

Hel kyckling i kall ugn

Ja ni läste rätt. Kyckling i KALL ugn. 🙂

Hel Kyckling i kall ugn

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 majskyckling på ca 2,2 kg
  • 600 g rödkål
  • 2 msk olivolja till ugnsplåten
  • 3 vitlöksklyftor, skivad
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl sherryvinäger
  • 1 msk smör
  • havssalt och svartpeppar från kvarn

Så här gör du

1

Lägg kycklingen med bröstet nedåt på en skärbräda. Klipp upp den längs med ryggbenet ända fram till halsen.

2

Vänd på kycklingen så bröstdelen kommer uppåt. Platta till kycklingen över bröstbenet med handflatan så den ligger helt utfläkt. Krydda kycklingen med salt och peppar.

3

Skär ner rödkålen i grova bitar och lägg på en smord ugnsplåt med vitlöken. Ringla över sirap och vinäger. Smaksätt med salt och peppar.

4

Placera kycklingen på kålen och sätt in alltsammans i KALL UGN!

5

Sätt ugnen till 200 grader och stek i ca 45 minuter. Ta temperatur strax innan avslut. Kycklingen bör ha en innertemperatur på minst 70 grader.

6

Ta ut plåten och lägg upp kycklingen på ett fat och håll varm.

7

Lyft över kål och stekjuicen i en kastrull och koka in vätskan nästan helt. Tillsätt en klick smör på slutet och servera med kycklingen.