Jättegott!

Grillad makrill i tomatsås

Servera den grillade makrillen och tomatsåsen på gott knäckebröd. Eller med lite nykokt pasta – och så lite nyriven parmesanost på det. Det blir också väldigt gott!

Foto: Charlie Drevstam

Grillad makrill i tomatsås

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 hela färska makrillar
  • salt och svartpeppar ur kvarn
  • 1 liten citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2–3 kvistar färsk timjan
  • TOMATSÅS:
  • 1 schalottenlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 ask körsbärstomater på kvist (ca 400 g)
  • ¾ dl olivolja
  • 1 dl vatten
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ½ tsk salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • en nypa strösocker

Så här gör du

1

Skala och skär schalottenlöken till såsen i mindre bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Låt löken, vitlöken och de färska tomaterna utan kvistar fräsa i olivoljan, tillsätt vattnet och de krossade tomaterna och låt småputtra till en sås i 10–15 minuter på medelhög värme. Smaksätt med vinäger, salt och peppar och en nypa socker för att runda av smaken.

2

Rensa makrillen. Salta och peppra fisken, även inne i buken.

3

Tvätta citronen och skär den i skivor. Skala och krossa eller hacka vitlöken.

4

Skär några snitt i skinnet på makrillen och stoppa in citronskivor, timjan och vitlök. Gnid också in fisken med vitlök och timjan och lägg några citronskivor både inne i och utanpå fisken.

5

Lägg makrillarna i ett grillhalster och grilla dem på medelvärme i 5–6 minuter på varje sida.

6

Plocka makrillköttet från benen och vänd ihop det med den varma tomatsåsen. Servera den grillade makrillen och tomatsåsen på gott knäckebröd. Eller med lite nykokt pasta – och så lite nyriven parmesanost på det. Det blir också väldigt gott!