Jättegott!/ Jul & Vinter/ Tina i Fjällen

Grillad lammsadel med bräserad spetskål och getost

Fantastiskt god lammsadel serverad tillsammans med en smörig spetskål med smak av vitlök och rosmarin. Från Tina i Fjällen.

Grillad lammsadel med bräserad spetskål och getost

Skriv ut recept
Portioner: 4 Tillagningstid: 45 min

Ingredienser

  • 800 g utskuren lammsadel
  • salt och svartpeppar
  • olivolja
  • 1 spetskålshuvud
  • 2 schalottenlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 2 citroner
  • 1 knippe persilja och rosmarin
  • 150 g lagrad hård getost
  • 180 g gröna oliver med kärna
  • smör och olivolja till stekning
  • salt och svartpeppar

Så här gör du

1

Bena ur och putsa lammsadeln eller be din slaktare om hjälp. Gnid in köttet med 1-2 msk olivolja, salta och peppra och ställ åt sidan. Tänd upp grillen till en snygg glödbädd innan ni grillar köttet

2

Skölj och dela kålen i klyftor, skala och skiva schalottenlöken. Skala och krossa vitlöken grovt mot skärbrädan. Plocka örterna från stjälkarna. Ringla ner lite olivolja i en kastrull och sätt på spisen eller grillen. Lägg i kålen med schalottenlök ,vitlök , rosmarinkvistar, och en bottenskyla av grönsaksbuljong. Salta och peppra och sätt på ett lock, låt kålen bräsera mjuk och tillsätt eventuellt lite buljong under koktiden om det behövs. Lägg ner oliverna och låt dem bli varma med kålen. Dela citronen i halvor.

3

Grilla lammet och citronhalvorna 4-5 minuter på varje sida, låt köttet vila ett par minuter.

4

Skiva upp köttet och lägg upp tillsammans med kålen på ett fat, riv fårost över kålen och ringla över olivolja. Servera med grillad citron som pressas över.