Jättegott!/ Tina i Fjällen

Flesketeg

Recept på Fleskesteg från Tina i Fjällen. Servera med Syltad zucchini à la Elly

Flesketeg

Skriv ut recept
Portioner: 4 Tillagningstid: 90 min

Ingredienser

  • 1 1⁄2–1 3⁄4 kg fläskstek på ben med svål, inte för mager
  • 1 gul lök
  • 1 vitlök
  • 2 morötter
  • 150 g rotselleri
  • 1 knippe persilja
  • 2–3 msk salt
 till ingnidning, 3–4 dl vatten
  • 
salt och svartpeppar från kvarn

Så här gör du

1

Värm ugnen till 130 grader.


2

Snitta eller rista svålen och en bit ner i fettkappan. Gnid in köttet och framför allt svålen generöst med salt, det ska tränga in i skårorna.


3

Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform. Häll på vattnet så att det täcker botten. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills svålen känns mjuk. Ta ut steken och vänd på den så att svålen hamnar uppåt. Salta och peppra.


4

Skala och skär ner lök, vitlök och rotfrukter i grova bitar. Ställ in steken i ugnen igen tillsammans med grönsakerna och en knippe persilja i en ugnsform och höj temperaturen till 175 grader. Stick in en digital termometer och stek tills innertemperaturen är 65 grader, det tar 50–60 minuter. Fyll på med vatten under stekningen om det börjar bli torrt, det behövs till den goda stekskyn.


5

När steken är klar, häll av och spara stekskyn till såsen.


6

Höj ugnsvärmen till 250 grader och grill. Låt svålen ”puffa upp” och bli knaprig. Här får man vrida på köttet i ugnen så att det blir jämnt stekt, det tar några minuter. Var försiktig så det inte blir bränt! Passa noga – här krävs full koncentration för att det ska bli perfekt!