Jättegott!/ Tina i Fjällen

Fisksoppa ” Bacalao” med sherrygrädde

Portugisisk fisksoppa med som serveras med en familjefavoriten – vispad grädde smaksatt med sherry! Från Tina i Fjällen.

Fisksoppa ” Bacalao” med sherrygrädde

Skriv ut recept
Portioner: 4 Tillagningstid: 35-40 min

Ingredienser

  • 800 g blandad fisk i grytbitar (300 g klippfisk, 400 g hälleflundra , 200 gr pillade räkor)
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 3 kvisttomater
  • 1 dl olivolja
  • rivet skal från ½ citron
  • 1 glas vitt vin, 1,5 dl
  • 1 liter fiskbuljong eller grönsaksbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 g saffranpistill
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk stark paprika – ”espelette”
  • salt och svartpeppar ur kvarn
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 cl torr sherry

Så här gör du

1

Skala löken skär i skivor. Strimla fänkålen och skär tomaterna i grova bitar. Skala och krossa vitlöken grovt med baksidan av en kniv. Fräs allt tillsammans med kryddorna och rivet citronskal i en kastrull med 1 dl olivolja.


2

Häll på vin och buljong så att det täcker. Koka upp och låt sjuda tills allt är mjukt. Smaka av med salt och svartpeppar.


3

Koka upp soppan igen och lägg i fiskbitarna. Låt sjuda några minuter så att fisken blir klar, avsluta med att lägga pillade räkor.

4

Vispa grädden med sherry till mjuka toppar och klicka ner i soppan vid servering.