Jättegott!

Dopp i grytan med hemmagjord senap

Dopp i grytan på hårt bröd och varm sallad på fläsklägg och hemmagjord senap.

Dopp i grytan med hemmagjord senap

Skriv ut recept

Ingredienser

  • 2 st rimmade fläsklägg
  • 1 st gul skalad lök, spackad med ca 10 nejlikor
  • 1 st lagerblad
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 st morötter
  • Stor gryta till koket
  • SENAPEN:
  • 1 påse ljusa senapsfrön (ca 35 g)
  • 0,5 dl senapspulver
  • 2 msk varmt vatten
  • 2 msk apelsinjuice (pressad från färska apelsiner)
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 msk fikonvinäger alt vit balsamvinäger
  • 1 msk timjan, plockad
  • en liten nypa salt
  • SALLADEN:
  • 2 st ansjovisfiléer
  • 0,5 st rödlök, finhackad
  • 0,5 dl slantade cornichonger
  • 0,5 dl dill, finskuren
  • Hårt bröd
  • smör

Så här gör du

1

Lägg fläskläggen i grytan och täck med vatten, låt koka upp, sjud på svag värme, skumma av och tillsätt kryddor, lök och morot.

2

Koka i ca 2 timmar eller tills köttet släpper ifrån benet.

3

SENAPEN: Lägg fröna i en skål och blanda med det varma vattnet och apelsinjuicen.

4

Tillsätt vinäger, sirap, senapspulver timjan och salt.

5

Mixa allt och låt sedan stå över natten.

6

SALLADEN: Hacka ner ansjovis, gurka, lök och dill.

7

Plocka köttet från läggen i grova bitar och blanda med den hackade ansjovisen, löken, gurkan, dillen och 0.5 dl senap.

8

Riv lite citronskal och blanda ned.

9

Servera salladen med fläsklägg i ansjovisburkarna med hårt bröd doppat i buljongen från läggen och med kärnat smör.