Jul & Vinter/ Söta saker/ Tina i Fjällen

Danska äppelmunkar med citronmascarpone

Danska äppelmunkar är en klassiker. Receptet är hämtat från Tina i Fjällen.

Danska äppelmunkar med citronmascarpone

Skriv ut recept
Portioner: 4 Tillagningstid: 25-30 min

Ingredienser

  • 2 äpple
  • 3 ägg
  • 4 msk strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4-5 tsk bakpulver
  • smör till stekning
  • florsocker till servering
  • KRÄM
  • 150 g mascarponeost
  • 0,5 dl yoghurt naturell
  • 1 msk citronsaft

Så här gör du

1

Vispa samman ägg, socker, mjölk och grädde.

2

Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt i äggsmeten genom att sikta i det genom en sil så det inte blir klumpar. Rör smeten jämn.

3

Skär ner äpplet i tärningar.

4

Bryn en klick smör i munkpannan och klicka i smet upp till kanten, stek på medelhög värme 1-2 minuter. Lägg i en äppelbit i varje hålrum och snurra dem ett halvt varv och grädda vidare tills de är genomgräddade. Tips: Använd ett grillspett eller en gaffel.

5

KRÄM: Rör samman florsocker, rivet citronskal och saften från citronen med mascarpone. Vispa ner yoghurten i mascarponekrämen vid servering.

6

Lägg upp munkarna på ett fat och pudra florsocker över, servera med krämen.

7