Söta saker

Dadelkaka med varm Muscovadosås

Det är så härligt att hitta nya sätt att kombinera traditionella smaker.

Dadelkaka med varm Muscovadosås

Skriv ut recept
Portioner: 10-15 bitar

Ingredienser

  • 300 g urkärnade dadlar
  • 1 dl vatten

  • 1 dl konjak
  • KAKSMET:
  • 250 g smör + lite smör till formen
  • 2 dl farinsocker

  • 4 ägg

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • MUSCOVADOSÅS:
  • 1 dl ljus sirap

  • 1 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 dl vispgrädde
  • färska björnbär och dadlar till garnering

Så här gör du

1

Värm ugnen till 175°. 


2

Mixa dadlarna med vatten och konjak till en 
hyfsat slät massa. Se upp, för det kan skvätta, särskilt i en matberedare. 


3

Vispa smör och farinsocker pösigt. Vispa ner 
äggen ett i taget. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Avsluta med att tillsätta den mixade dadelmassan.

4

5

Smöra en valfri sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter och häll i smeten. 
Baka på nedersta falsen i ugnen i cirka 50-60 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna på ett galler Stjälp upp kakan på ett tårtfat vid servering. Garnera med färska björnbär och dadlar.

6

Blanda alltsammans till muscovadosåsen i en kastrull och koka försiktigt till kolakonsistens i cirka 10 minuter på medelhög värme .

7

Servera kakan med kolasåsen och lite vispad grädde.