Söta saker

Crumblepaj med hallon och mandel

Här går det bra att byta ut hallonen mot lite björnbär och äpplen. Jag är barnsligt förtjust i ordet crumble  – visst låter det godare än smulpaj? Pajen blir i vilket fall god med vilka bär som helst.

Receptet kommer från kokboken Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat.

BESTÄLL

Crumblepaj med hallon och mandel

Skriv ut recept
Portioner: 6

Ingredienser

  • FYLLNING:
  • 500 g hallon
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • CRUMBLETOPPING:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ½ dl grovhackad sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 75 g rumsvarmt smör

Så här gör du

1

Värm ugnen till 200°.

2

Blanda hallon, socker, maizena och vaniljsocker till fyllningen. Lägg det i botten på en smord form, som är 22–24 cm i diameter.

3

Blanda alla torra ingredienser till crumbletoppingen och knip ihop dem med smöret med fingertopparna. Strö »smulorna« över hallonen och baka i ugnen i cirka 35 minuter, tills pajen blivit gyllenbrun.

4

Servera med glass eller råkräm.

Övrigt

Om du vill använda blåbär eller björnbär istället för hallon är det gott att pressa en halv lime över bären.