Jättegott!/ Vardagsfavoriter

Citronbröd med fyllning

Det här superfräscha fyllda brödet bakas av en helt vanlig bröddeg med citron i. Superbra att ta med på picknick – då har du liksom allt i ett. Nästan ett måste på en buffé och överhuvudtaget på större bjudningar.

Foto: Charlie Drevstam

Citronbröd med fyllning

Skriv ut recept
Portioner: 2 bröd

Ingredienser

  • ¼ paket jäst (12 g)
  • 6 dl kallt vatten
  • rivet skal från 3 citroner
  • 14 dl vetemjöl special
  • 1 msk salt
  • 1–2 msk vetemjöl eller polenta
  • FYLLNING 1 - OST, SKINKA, PAPRIKA
  • 15 skivor ost, t ex västerbottensost
  • eller någon annan smakrik ost
  • 5 skivor skinka av valfri sort (kan uteslutas)
  • 3 hela inlagda grillade paprikor, skurna i bitar
  • 1 dl hackad färsk dragon och rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • FYLLNING 2 - GRÖNMÖGELOST, NÖTTER, RUSSIN:
  • 150 g Kvibille grönmögelost
  • 1 ½ dl blandade grovhackade nötter,
  • t ex valnötter och sötmandel
  • 1 dl russin

Så här gör du

1

Värm ugnen till 230°.

2

Lös upp jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet och blanda med cit ronskal och mjöl. Arbeta degen i matberedare eller för hand i 10–15 minuter. Häll i saltet och arbeta degen i ytterligare några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar (eller i kylen över natten).

3

Dela degen i två delar och knåda varje del till en degbulle. Låt dem vila i 5 minuter.

4

Kavla ut en degbulle i taget till en platt kaka. Hyvla osten till fyllning 1 över den ena, lägg på skinka, paprika och örter och ringla över lite olivolja. Smula grönmögelosten till fyllning 2 över den andra och strö sedan ut nötter och sultanrussin.

5

Rulla ihop till två rullar och nyp ihop i ändarna så att osten inte rinner ut när bröden gräddas. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl eller polenta över dem och låt jäsa i ytterligare cirka 1 timme under en fuktig handduk eller plastfolie.

6

Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200°. För att få en god skorpa kan du slänga in ½ dl vatten på ugnens botten och sedan stänga luckan snabbt. Ångan från vattnet gör att brödet blir knaprigt och gott. Grädda i cirka 35 minuter. Låt svalna något före servering.