Det här superfräscha fyllda brödet bakas av en helt vanlig bröddeg med citron i. Superbra att ta med på picknick – då har du liksom allt i ett. Nästan ett måste på en buffé och överhuvudtaget på större bjudningar.
Foto: Charlie Drevstam
Värm ugnen till 230°. Lös upp jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet och blanda med cit ronskal och mjöl. Arbeta degen i matberedare eller för hand i 10–15 minuter. Häll i saltet och arbeta degen i ytterligare några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar (eller i kylen över natten). Dela degen i två delar och knåda varje del till en degbulle. Låt dem vila i 5 minuter. Kavla ut en degbulle i taget till en platt kaka. Hyvla osten till fyllning 1 över den ena, lägg på skinka, paprika och örter och ringla över lite olivolja. Smula grönmögelosten till fyllning 2 över den andra och strö sedan ut nötter och sultanrussin. Rulla ihop till två rullar och nyp ihop i ändarna så att osten inte rinner ut när bröden gräddas. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl eller polenta över dem och låt jäsa i ytterligare cirka 1 timme under en fuktig handduk eller plastfolie. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200°. För att få en god skorpa kan du slänga in ½ dl vatten på ugnens botten och sedan stänga luckan snabbt. Ångan från vattnet gör att brödet blir knaprigt och gott. Grädda i cirka 35 minuter. Låt svalna något före servering.Citronbröd med fyllning
Skriv ut recept
Ingredienser
Så här gör du