Jättegott!

Citron- och peppargravad lax

Tina Nordström Lax

Att grava fisk är både roligt och enkelt. Om du bara vänder laxen i kryddorna ibland, ser till att ha rena händer och att håller laxen kall så kan ingenting hända.

Fotografi: Charlie Drevstam

Citron- och peppargravad lax

Skriv ut recept
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 1 ½ kg laxfilé med skinn
  • 5 lagerblad (gärna färska)
  • 2 msk hel vitpeppar
  • 3 citroner
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl havssalt
  • 1 dl grovt hackad dill

Så här gör du

1

Stöt lagerblad och vitpeppar i en mortel. Tvätta och skär citronen i tunna skivor.

2

Blanda socker, salt, dill och mortlade lagerblad och vitpepparkorn. Gnid in laxen med kryddblandningen och täck sedan hela laxsidan med citronskivor. Låt stå i rumstemperatur tills blandningen börjar smälta, i cirka 1 timme.

3

Ställ laxen i kylskåpet täckt med plastfolie, gärna under lite press. Låt stå i minst 1 dygn.

4

Skär upp laxen i tunna skivor på snedden eller rakt ner som ett bröd. Servera som huvudrätt med dillstuvad potatis eller på en buffé.