Söta saker

Chokladmaräng med blåbär och chokladsås

Det är verkligen busenkelt att göra maränger. Det du behöver är äggvita, några droppar av något syrligt – som ättika, vinäger eller citronsaft – och socker. Och förstås, en elvisp och en bunke. 🙂

Foto: Lennart Weibull

Chokladmaräng med blåbär och chokladsås

Skriv ut recept

Ingredienser

  • Chokladmaräng
  • 3 äggvitor
  • 0,5 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 1,5 msk kakao
  • Till servering
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl grekisk yoghurt, 10 %
  • 300 g blåbär eller andra färska bär
  • chokladsås, sidan 284

Så här gör du

1

Värm ugnen till 110 grader.

2

Vispa äggvitor och strösocker på högsta hastighet med elvisp i 2–3 minuter, tills massan inte "växer" längre. Sikta ner florsockret och fortsätt att vispa till en fast maräng.

3

Vänd försiktigt ner kakaopulvret så att marängen blir vackert melerad och fin.

4

Skeda upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och forma den till en stor marängbotten. Grädda i ugnen i 60–80 minuter.

5

Vispa grädden fluffig och vänd ner yoghurten.

6

Toppa marängbotten med grädde och färska bär. Ringla till sist över chokladsåsen.