Jättegott!

Boeuf Bourguignon

Vad vore väl hösten utan en boeuf bourguignon? Höstgrytornas höstgryta!

Boeuf Bourguignon

Skriv ut recept
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 1 ½ kg oxhögrev
  • 30 g smör
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 200–300 g varmrökt sidfläsk
  • 2 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 7 dl rödvin
  • 5 dl vatten
  • 3 timjankvistar
  • 3 lagerblad
  • 18–20 små steklökar
  • 400 g små champinjoner
  • smör till stekning
  • salt, och svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Skär köttet i grova bitar om cirka 5 × 5 cm. Bryn köttbitarna i smör i en stor emaljerad kastrull, strö över mjölet och låt köttet få en fin yta.

2

Koka ur grytan med ungefär 2 dl vatten och lite av rödvinet så du får med alla goda mustiga steksmaker.

3

Skala morötter, lök och vitlök. Dela löken i åtta klyftor och krossa vitlöken med handen. Skär moroten och sidfläsket i grova bitar.

4

Bryn sidfläsket, morötterna, löken och vitlöken med tomatpurén.

5

Lägg över allt i grytan och häll på resterande rödvin och vattnet. Låt koka upp och lägg i timjankvistar och lagerblad. Sjud sedan sakta i 2–2 ½ timme tills köttet är mjukt och mört och såsen kokat ihop sig litegrann.

6

Under tiden, skala och bryn smålökarna med champinjonerna i smör. Slå på lite av spadet från grytan och låt det sjuda tills löken blir mjuk.

7

Blanda till sist ner lök och svamp i grytan vid servering och smaka av med salt och peppar.

8

Servera gärna med potatispuré gjord på mandelpotatis, det gillar jag.