Jättegott!

Bearnaisesås

Tina Bearnaisesås

Det är något som händer med självförtroendet när man klarar av att slå sin första bearnaisesås. Lycka till!

Bearnaisesås

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 knippe persilja, 30 g
  • 1 knippe dragon, 30 g
  • 2 msk smör till stekning
  • 5 msk vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Skala och hacka löken. Plocka bladen på örterna och lägg i en skål. Spara stjälkarna.

2

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull och låt lök och dragon- och persiljestjälkar »svettas« en stund. Häll på vinäger och vatten och koka ihop tills 3–4 msk återstår. Sila av i en rostfri bunke.

3

Värm en kastrull med vatten till ett vattenbad.

4

Smält 200 g smör i en annan kastrull.

5

Placera bunken med den reducerade löken över vattenbadet i kastrullen och vispa ner äggulorna. Vispa tills de är vita, pösiga och luftiga.

6

Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under ständig vispning tills såsen tjocknar.

7

Hacka örtbladen och smaksätt såsen med dem och salt och peppar

Övrigt

Bäst till mörkt kött och kanske särskilt till oxfilé såklart!