Bearnaisesås

12.6K
TIPS!
Bäst till mörkt kött och kanske särskilt till oxfilé såklart!

Det är något som händer med självförtroendet när man klarar av att slå sin första bearnaisesås. Lycka till!

Bearnaisesås

Portioner 4

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 knippe persilja ca 30 g
  • 1 knippe dragon ca 30 g
  • 2 msk smör till stekning
  • 5 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Skala och hacka löken. Plocka bladen på örterna och lägg i en skål. Spara stjälkarna.
  • Hetta upp 2 msk smör i en kastrull och låt lök och dragon- och persiljestjälkar ”svettas” en stund. Häll på vinäger och vatten och koka ihop tills 3–4 msk återstår. Sila av i en rostfri bunke.
  • Värm en kastrull med vatten till ett vattenbad.
  • Smält 200 g smör i en annan kastrull.
  • Placera bunken med den reducerade löken över vattenbadet i kastrullen och vispa ner äggulorna. Vispa tills de är vita, pösiga och luftiga.
  • Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under ständig vispning tills såsen tjocknar.
  • Hacka örtbladen och smaksätt såsen med dem, salt och peppar.

Anteckning

Bäst till mörkt kött och kanske särskilt till oxfilé såklart!
Måltid: Såser & Dressingar
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB