Söta saker

Amerikanska pannkakor med lönnsirapssås

Lyxa till söndagsfrukosten med amerikanska pannkakor. Blanda smeten på lördagskvällen, så slipper du kladdet på morgonen.

Foto: Charlie Drevstam

Amerikanska pannkakor med lönnsirapssås

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 250 g vetemjöl (ca 4 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 3 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 msk smält smör
  • smör till stekning
  • eventuellt lite vispad grädde
  • LÖNNSIRAPSSÅS:
  • 50 g muscovadosocker
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl lönnsirap

Så här gör du

1

Blanda alla ingredienser till lönnsirapssåsen i en kastrull och låt småkoka i cirka 20 minuter.

2

Blanda under tiden mjöl, bakpulver, salt och socker till pannkakorna.

3

Vispa ägget och mjölken lätt. Rör ner det smälta smöret och blanda med de torra ingredienserna. Rör till en jämn smet och låt den sedan vila i några minuter.

4

Värm upp en stekpanna med en klick smör. Klicka ut smeten och stek några små pannkakor i taget på medelvärme tills de blir gyllenbruna. När ytan blir bubblig är det dags att vända och steka andra sidan.

5

Servera pannkakorna med såsen och, om du vill, en klick vispgrädde.